ДОМА / Вести (Страна 3)

Вести

Акција за собирање на габаритен отпад

Општина Велес и ЈКП „Дервен“ организираат „Пролетна акција за собирање на габаритен отпад“. Акцијата започнува во сабота,  на 14.05.2011, а ќе се одвива во периодот од 8 до 18 часот секоја сабота во текот на месеците мај и јуни. Доколку има потреба, акцијата ќе продолжува и во ден недела. Оваа …

Повеќе »

Започнува Пилот проектот за далечинско отчитување на водомерите

ЈКП Дервен деновиве ќе започне со изведба на 1та фаза од Пилот проектот усвоен од страна на Управниот одбор на претпријатието за поставување на механизми за водомери со опција за далечинско отчитување на еден реон од градската водоводна мрежа. Доколку овој проект покаже успешни резултати, претпријатието ќе продолжи со неговата …

Повеќе »

Комуналците го исчистија Потокот

На 16.04.2011 заврши акцијата на РЕ Комунална хигиена при ЈКП Дервен за сезонско чистење на отворениот канал на ул. Јане Сандански, наречен „Потокот“ што започна на 13.04.2011, а што се спроведува повеќе пати годишно во согласност со Работната програма усвоена од страна на Советот на општина Велес.  Работните активности опфаќаа …

Повеќе »

РЕ Комунална хигиена го чисти „Потокот“

Денеска, на13.04.2011, РЕ Комунална хигиена започна со сезонската акција за чистење на отворениот канал на ул. Јане Сандански, наречен „Потокот“, што се спроведува повеќе пати годишно во согласност со Работната програма усвоена од страна на Советот на општина Велес.             Акцијата ќе трае три дена, а работните активности опфаќаат чистење …

Повеќе »

Започна 2та фаза од реконструкцијата на Градскиот парк

Оваа пролет во градскиот парк се врши првата поголема реконструкција по 60 години од неговото постоење. Откако беа отстранети старите, деградирани дрвја и неорганизирано зеленило од паркот и се изврши длабока обработка на земјиштето како подготовка за засадување, од денеска започна и 2та фаза од проектот. Работници од градежната компанија …

Повеќе »

ЈКП Дервен работи на реконструкција на Градскиот парк

Оваа пролет во Градскиот парк ќе се изврши првата поголема реконструкција и овој процес ќе има три фази. Првата фаза е веќе во тек. Се врши длабока обработка на почвата како припрема за пролетно садење и уредување на паркот. Поради влезот на тешка механизација и возила во паркот што ги …

Повеќе »

Работни активности на градските гробишта

РЕ Комунална хигиена масовно работи на уредување на двете локации на старите градски гробишта кај црквите Св. Пантелејмон и Св. Спас. Заврши чистењето на гробиштата од смет и неорганизирано зеленило, а во тек се градежните работни активности за поставување на капија на гробиштата кај црквата Св. Пантелејмон и  реконструкцијата на …

Повеќе »

22ри МАРТ – СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА

На иницијатива на Меѓународната асоцијација на вода и УНЕСКО во1993 година, во многу земји во светот 22 Март е прогласен за Ден на водата. Водата е скапоцена затоа што без неа нема да постои живот. И покрај тоа што изгледа дека на планетата Земја вода има во изобилство, факт е …

Повеќе »

Известување 21.03.2011

Во акцијата за одбележување на 21ви Март, Денот на пролетта, а во организација на локалната самоуправа и еколошкото друштво Вила Зора, во текот на вчерашниот ден вработените од ЈКП Дервен работеа на чистење на локацијата околу Спомен костурницата, ископ на дупки за садење на садници и озеленување на теренот. За …

Повеќе »

07.03.2011

Деновиве РЕ Паркови и зеленило работи на расчистување на Градскиот парк од трупци и корења, деградирана жива ограда, и искршени клупи и корпи. Освен тоа, се врши и длабока обработка на почвата како припрема за пролетно садење и уредување на паркот. РЕ Паркови и зеленило работат и на кроење на …

Повеќе »