Connect with us

ИЗВЕСТУВАЊА

Известување 08.10.2009

Во согласност со годишната програма за работа на РЕ Паркови и зеленило, во тек е првата фаза од големото есенско уредување на градското зеленило. Тоа ќе се одвива во три фази.

Во првата фаза се врши засадување на цветен расад обезеден од страна на локалната самоуправа. Засега се засадени 2.600 парчиња цветен расад од љубичици со кои ќе се разубават јавните градски површини.

 

 Во втората фаза ќе се доврши садењето на цветниот расад.

Во третата фаза ќе се врши озеленување на јавните површини со листопадни и зимзелени садници.

Местата што се опфатени со оваа акција се следните:
– јавна површина кај триаголникот во центар
– јавна површина кај триаголникот пред КЈУБИ
– јавна површина кај споменикот на Алексо Демниевски Бауман
– јавна површина пред Ликовниот салон
– дел од зелена површина во Младинскиот парк
– јавна површина во близина на локалната самоуправа

 

Есенската акција има за цел хортикултурно да се освежи градот и да се направи поубаво место за живеење. Зелените и цветни површини се неопходни во урбаните средини. За таа цел, апелираме до граѓаните да не ги уништуваат засадените садници со што ќе придонесат за создавање на поздрава и уредена животна средина.

ИЗВЕСТУВАЊА

Известување 19.05.2020 година

Сметаме дека е потребно да ги известиме граѓаните дека поради состојбата со Корона вирусот, во изминатиов период голем дел од вработените од ЈКП Дервен беа распоредени на дезинфекција на јавните површини, па поради приоритетноста на овие активности, односно заштита на безбедноста и здравјето на граѓаните, косењето на јавните зелени површини се одвива со мало задоцнување. Исто така, работниците кои се хронично болни или се родители на деца до 10 годишна возраст и имаат потреба да останат дома и да се грижат за децата се ослободени од работните обврски, што допринесува активностите да се одвиваат забавено поради намалениот број на работници. Се надеваме дека граѓаните ќе имаат разбирање и трпение и ветуваме дека сите предвидени зелени површини ќе бидат искосени во најбрз можен рок.
Денес, 19.05.2020 година, се косат зелените површини на двете страни од ул. Алексо Демниев и паркот Каршијака, парк Гимназија и парк Офицерски дом.


Continue Reading

ИЗВЕСТУВАЊА

Соопштение 10.05.2020

Ги известуваме жителите на ул. Даме Груев дека од 11 Мај почнува поврзување на куќни приклучоци на водоводна линија, поради што од 11 Мај ќе има повремени прекини на водоснабдувањето, во времетраење од околу една седмица.

Continue Reading

ИЗВЕСТУВАЊА

ИЗВЕСТУВАЊЕ 19.03.2020

ЈКП Дервен – Велес, поради состојбата со Корона вирусот (КОВИД-19) во државата, Ви соопштува дека во овој период, се додека се во важност препораките и забраните на Владата и Министерството за здравство, а кои се однесуваат на спречување на ширење на Корона вирусот, вработените од ЈКП Дервен кои се задолжени за читање на водомерите нема да влегуваат во објектите во кои водомерите се поставени внатре во простории, за нивна, но и за заштита на самите граѓани.

Се молат граѓаните на Општина Велес редовно да ги плаќаат сметките за комунални услуги, за да може претпријатието непречено да го снабдува населението со вода за пиење, да собира смет и чисти јавни површини, да одржува зеленило и да ги извршува останатите работни активности од интерес за граѓаните.

Граѓаните сметките за комунални услуги може да ги плаќаат и електронски, на официјалната интернет страница на ЈКП Дервен: https://derven.mk/

Се молат граѓаните на Општина Велес, (доколку сакаат истото можат да го направат и оние граѓани чии водомери се наоѓаат надвор од објектите, а не сакаат вработените од ЈКП Дервен да влегуваат во нивните дворови) сами да ја прочитаат состојбата на своите водомери и да известат за истата во ЈКП Дервен на телефонскиот број: 043/231-011, локал 134 и локал 135, од 8.00 до 12.00 часот секој работен ден.

Однапред Ви благодариме.

Continue Reading