Апел – не фрлајте неизгасена жар од пепелот во контејнерите за смет!

Апел – не фрлајте неизгасена жар од пепелот во контејнерите за смет!

На самиот почеток од грејната сезона веќе има неколку случаи на запален контејнер за смет поради тоа што несовесни граѓани во него истуриле неизгаснат пепел.

Апелираме до граѓаните да не оставаат во контејнерите за отпад неизгаснат пепел, затоа што освен што се предизвикува пожар во самиот контејнер, се нанесува и штета на возилата на комуналното претпријатие кога пожарот се појавува во товарниот дел на возилото. Имајќи во предвид дека возилото има резервоар со нафта од 200л. и дека се движи во населено место, при возење со запален отпад може да дојде до експлозија и можни човечки жртви.

Апелираме, во случај да забележите запален контејнер, да повикате противпожарна служба или да се јавите на дежурниот број на ЈКП Дервен: 076308038.

Благодариме однапред.

ЈКП Дервен