Connect with us

ИЗВЕСТУВАЊА

Информација за честите дефекти на ул. Киро Ќучук, Гемиџиска, Васил Главинов, Мицко Козар и ул. Првомајска

ИНФОРМАЦИЈА

Почитувани,

Поради многуте реакции на наши сограѓани за честите прекини на водоснабдувањето на ул. Киро Ќучук, Гемиџиска, Васил Главинов, Мицко Козар и ул. Првомајска кои се случуваат веќе подолг временски период, во интерес граѓаните да бидат правилно информирани за реалната ситуација, а особено жителите на горенаведените улици, Ве информирам за следното:

При моето доаѓање на функција како Директор на ЈКП Дервен, бев запознат со проблемот со честите прекини на водоснабдувањето на ул.Киро Ќучук, Гемиџиска, Васил Главинов, Мицко Козар и ул. Првомајска.

Се работи за неколку проблеми поврзани со реконструкцијата на водоводните линии на наведените улици. Во врска со ова ги утврдив следните неправилности:

Реконструкцијата на водоводни линии во целиот реон во кој спаѓаат горенаведените улици била изведена од страна на изведувач ангажиран од страна на Министерството за транспорт и врски. За квалитетот на новите водоводни линии ЈКП Дервен не може да гарантира, затоа што се набавени и изработени од изведувачот ангажиран од страна на Министерството. Исто така, дел од приклучните линии од новите главни водоводни линии до дворовите на корисниците, во моментот кога ЈКП Дервен ги превземал, биле веќе поставени од страна на изведувачот, и веќе се случија неколку дефекти на истите.

ЈКП Дервен пак, додека изведувачот вршел реконструкцијата на линиите истовремено не работеле на изведба на приклучоците за домаќинствата, па дури откако линиите биле изведени и затрупани почнале да работат на приклучоците. Ова подразбира дека повторно се раскопувале улиците. И самото приклучување на домаќинствата било вршено неорганизирано, а не улица по улица. Заради неорганизираното работење на приклучоците, често била пуштана и запирана водата во старите водоводни линии (кои се азбест цементни) и тоа доведувало до чести дефекти на овие линии.

Недоработените приклучоци допринеле во моментов во функција да бидат и старите и новите водоводни линии. Сеуште има приклучоци што не се поврзани на новите линии, односно не биле претходно испланирани, и тие се наоѓаат на различни улици од реонот. Поради приклучување на заостанатите приклучоци (кои се моментално на старата линија) во наредниот период ќе има прекини на водоснабдувањето, односно, во наредниот период ЈКП Дервен мора повторно да ги раскопува улиците и во моментот на приклучување да го прекинува водоснабдувањето. За разлика од досега, ова ќе се врши улица по улица, за да не се повторат претходните грешки, и очекувам овие работни активности да завршат во најбрз можен рок.

Со почит,
Ѓорги Стојанов
ВД Директор
ЈКП Дервен – Велес

Continue Reading

ИЗВЕСТУВАЊА

ИЗВЕСТУВАЊЕ-ставање во употреба на подземните контејнери

Ги известуваме граѓаните,

дека поради ставање во употреба на подземните контејнери на ул. Методија Андонов Ченто (во близина на пешачкото мовче на битолска пруга, ул. Благој Ѓорев (подолу од театарот Јордан Хаџи Константинов – Џинот), ул. 8 Септември (до зградата на Основен суд – Велес) и ул. Илинденска (на десната страна од улицата, пред мостот Гемиџии), отстранети ќе бидат садовите за отпад кои досега се користеа на наведените локации, и граѓаните ќе можат сметот да го оставаат во новопоставените подземни контејнери.

Начин на употреба: Се притиска педалата на подземниот контејнер, се крева капакот и се остава сметот во вреќата.

Continue Reading

ИЗВЕСТУВАЊА

Известување 22.10.2020

Во соработка со Општина Велес и Територијалната противпожарна единица од Велес, а во рамки на активностите за заштита на населението од ширењето на Корона вирусот, ЈКП Дервен денеска врши дезинфекција на пофреквентните улици и јавно-прометни површини во градот, односно пред сите поголеми маркети, железничката станица, пазарот во Нова населба, плоштадите С’рмаале, Којник и Панко Брашнар, просторот пред комплекс банки во централното градско подрачје, градскиот парк вклучително со рекреативната патека, Младинскиот парк, улиците Благој Ѓорев и 8 Септември заедно со тротоарите, ул. Максим Горки, Вера Циривири и Димитар Влахов.

Continue Reading

ИЗВЕСТУВАЊА

Известување 19.05.2020 година

Сметаме дека е потребно да ги известиме граѓаните дека поради состојбата со Корона вирусот, во изминатиов период голем дел од вработените од ЈКП Дервен беа распоредени на дезинфекција на јавните површини, па поради приоритетноста на овие активности, односно заштита на безбедноста и здравјето на граѓаните, косењето на јавните зелени површини се одвива со мало задоцнување. Исто така, работниците кои се хронично болни или се родители на деца до 10 годишна возраст и имаат потреба да останат дома и да се грижат за децата се ослободени од работните обврски, што допринесува активностите да се одвиваат забавено поради намалениот број на работници. Се надеваме дека граѓаните ќе имаат разбирање и трпение и ветуваме дека сите предвидени зелени површини ќе бидат искосени во најбрз можен рок.
Денес, 19.05.2020 година, се косат зелените површини на двете страни од ул. Алексо Демниев и паркот Каршијака, парк Гимназија и парк Офицерски дом.


Continue Reading

ЈКП Дервен - Велес, 2020