Connect with us

Вести

Озеленување на град Велес – 2018 година

ЈКП Дервен, поточно Секторот Паркови и зеленило, деновиве привршува со реализација на Програмата за реконструкција и подигнување на нови зелени површини на територијата на Општина Велес за 2018 год. Голем дел од предвидените операции и активности на планираните локации се успешно реализирани, поточно:

1. Реконструирана е зелената површина на ул.Благој Ѓорев во населба Тунел, околу детското игралиште, на површина од 1650 м2, на која е поставен систем за наводнување  и хортикултурно е уреден просторот со обновување на тревната површина и засадување на 10 броја листопадни садници   Betula verrucosa  и 7 броја листопадни садници Catalpa bignonioides.

2. Реконструирана е зелената површина на ул.Благој Ѓорев во населба Тунел – сквер Багремче на површина од 890 м2, на која е поставен систем за наводнување  и хортикултурно е уреден просторот со обновување на тревната површина и засадување на 4 броја листопадни садници   Acer palmatum  и 5 броја листопадни садници Acer negundo.

3. Реконструирана е зелената површина на ул.Лазо Осмаков пред амбуланта Хигиенски на површина од 365 м2, на која е поставен систем за наводнување  и хортикултурно е уреден просторот со обновување на тревната површина и засадување на 1 листопадна садница   Acer palmatum ,  5 броја зимзелени садници Thuja Smaragd  и 10 зимзелени грмушки Buxus.

4. Реконструирана е зелената површина на ул.Петре Прличко – парк Автобуска станица на површина од 1959 м2, на која е поставен систем за наводнување  и хортикултурно е уреден просторот со обновување на тревната површина и засадување на 13 листопадни садници   Betula verrucosa  и  5 броја листопадни садници Platanus acerifolia.

5. Реконструирана е зелената површина на ул.Димитар Влахов – зеленило од Пензионерски дом до Железен мост на површина од 882 м2, на која е поставен систем за наводнување  и хортикултурно е уреден просторот со обновување на тревната површина и засадување на 10 листопадни садница   Morus alba pendula ,  5 броја листопадни садници Robinia pseudoacacia Globosa  и 20 зимзелени садници Chamaecyparis lawsoniana.

6. Подигната е нова зелена површина на ул.Андон Шурков на местото на дислоцирани времени објекти на површина од 300м2 на која е поставен систем за наводнување и хортикултурно е уреден просторот со подигнување на нова тревна површина.

7. Подигната е нова зелена површина на ул.Христо Узунов на местото на дислоцирани времени објекти на површина од 160м2 на која е поставен систем за наводнување и хортикултурно е уреден просторот со подигнување на нова тревна површина и засадување на 5 броја листопадни садници  Acer psudoplatanus.

– На неколку локации во градот засадени се и:

1. Градски парк – Cedrus sp. 5 бр.

2. Младински парк – Magnolia 5 бр.

3. Парк Офицерски – Albizzia 10 бр.

4. Центар

– жардињери – Acer palmatum 3 бр.

– споменик Кочо Рацин – Acer palmatum 2 бр.

5.Центар

– комплекс банки – Picea sp  2 бр.

– Сквер Саат – Picea sp. 3 бр.

6. ул.Индустриска – Thuja Smaragd 6 бр.

Истовремено ЈКП Дервен на планираните локации засади и околу 35.000 броја цветен расад од видот Viola sp.

Цветниот расад и дендролошкиот материјал ги обезбеди Општина Велес.

Continue Reading

Вести

Се обновува фонтаната во Младински парк

Поради значителна оштетеност на фонтаната во Младинскиот парк, а во соработка со Општина Велес, деновиве во тек е изведба на градежни работи за санација на фонтаната, односно обнова на подот, ѕидовите на фонтаната, системот за филтрација на вода и браварски работи. Со ова ќе се обнови фонтаната и ќе се подобри нејзината функционалност. Работните активности се очекува да траат 2-3 седмици.

Continue Reading

Вести

АПЕЛ: Плаќајте сметки за комунални услуги електронски

Поради состојбата со Корона вирусот во државата, ЈКП ДЕРВЕН – Велес ги потсетува сите граѓани дека како наши корисници бесплатно може да ги користат он-лајн услугите за: детална проверка на сметките за потрошена вода и електронско плаќање на доспеаните сметки за комуналните услуги.

За да можат да ги користат услугите потребно е да се најават (регистрираат) во системот на www.e-derven.mk. Плаќањето е без провизија, брзо, сигурно и едноставно on-line плаќање.

На овој начин граѓаните ќе избегнат посета на банки, пошти и наплатни центри.

За подетални информации и забелешки можете да не контактирате на:

 support@jkp-derven.com.mk или на телефон 043/231-011 локал 134

За да можете да го користите системот за е-наплата потребно е да извршите регистрација и тоа со следните податоци:

Continue Reading

Вести

Засадени 440 садници од дрвја на повеќе локации во градот

По налог на Општина Велес, а во рамки на овогодинешното садење на дрвја во град Велес, засадени се 440 листопадни и зимзелени садници од дрвја на повеќе локации во градот: Новоформираниот парк „Узус“, Младински парк, Градски парк, ул. Индустриска, игралиште кај МВР, н. Тунел, ул. Благој Ѓорев, ул. АСНОМ, парк кај Општина Велес, парк кај Автобуска станица и ул. Христо Узунов.

Continue Reading

ЈКП Дервен - Велес, 2020