Connect with us

Вести

ЈКП Дервен работи на реконструкција на Градскиот парк

Оваа пролет во Градскиот парк ќе се изврши првата поголема реконструкција и овој процес ќе има три фази.

Првата фаза е веќе во тек. Се врши длабока обработка на почвата како припрема за пролетно садење и уредување на паркот. Поради влезот на тешка механизација и возила во паркот што ги изнесуваа трупците и корените од старите деградирани дрвја кои во текот на есента и зимата беа исечени, површината на градскиот парк е набиена, и потребно е процесот на длабока обработка на земјиштето неколку пати да се повтори додека не биде соодветно за садење. Деновиве РЕ Паркови и зеленило работи и на расчистување на Градскиот парк од трупци и корења, деградирана жива ограда, и искршени клупи и корпи.

Во втората фаза ќе се изврши дефинирање и уредување на патеките во паркот како и сеење на трева по тревниците.

Во третата фаза ќе се започне со хортукултурно уредување на паркот.

Сите активности од процесот за заживување на градскиот парк ќе се извршуваат во временски период кога е најпогодно за правилен раст и развој на зеленилото, дрвјата и цвеќињата.

Освен овие активности може да се спомне и дека заврши садењето на розите од проектот „7000 рози за Велес“ на повеќе локации во градот, во кои спаѓа и Градскиот парк, рози кои експертите ги препорачаа, екологистите ги обезбедија, а велешани заедно со вработените од ЈКП Дервен ги засадија, а кои треба да ги извадат тешките метали од почвата во градот.

Continue Reading

Вести

Се обновува фонтаната во Младински парк

Поради значителна оштетеност на фонтаната во Младинскиот парк, а во соработка со Општина Велес, деновиве во тек е изведба на градежни работи за санација на фонтаната, односно обнова на подот, ѕидовите на фонтаната, системот за филтрација на вода и браварски работи. Со ова ќе се обнови фонтаната и ќе се подобри нејзината функционалност. Работните активности се очекува да траат 2-3 седмици.

Continue Reading

Вести

АПЕЛ: Плаќајте сметки за комунални услуги електронски

Поради состојбата со Корона вирусот во државата, ЈКП ДЕРВЕН – Велес ги потсетува сите граѓани дека како наши корисници бесплатно може да ги користат он-лајн услугите за: детална проверка на сметките за потрошена вода и електронско плаќање на доспеаните сметки за комуналните услуги.

За да можат да ги користат услугите потребно е да се најават (регистрираат) во системот на www.e-derven.mk. Плаќањето е без провизија, брзо, сигурно и едноставно on-line плаќање.

На овој начин граѓаните ќе избегнат посета на банки, пошти и наплатни центри.

За подетални информации и забелешки можете да не контактирате на:

 support@jkp-derven.com.mk или на телефон 043/231-011 локал 134

За да можете да го користите системот за е-наплата потребно е да извршите регистрација и тоа со следните податоци:

Continue Reading

Вести

Засадени 440 садници од дрвја на повеќе локации во градот

По налог на Општина Велес, а во рамки на овогодинешното садење на дрвја во град Велес, засадени се 440 листопадни и зимзелени садници од дрвја на повеќе локации во градот: Новоформираниот парк „Узус“, Младински парк, Градски парк, ул. Индустриска, игралиште кај МВР, н. Тунел, ул. Благој Ѓорев, ул. АСНОМ, парк кај Општина Велес, парк кај Автобуска станица и ул. Христо Узунов.

Continue Reading

ЈКП Дервен - Велес, 2020