28/10/2021

ЈКП Дервен – Велес

Јавно претпријатие за комунални дејности

Сите можеме да придонесеме за подобра животна средина

1 min read

Почитувани сограѓани,

Јавните површини припаѓаат на сите.

Кога ќе излеземе надвор од нашиот дом се движиме по улиците и тротоарите, возиме велосипед, се одмараме на градските клупи, шетаме во парковите и зелените површини, ја користиме урбаната опрема.  

Одржувањето на јавните површини е должност на локалната самоуправа, а грижата е подеднаква и на граѓаните и на комуналните работници.

Градот ќе ни биде толку убав, колку што ќе ни биде чист.

Чистите улици и тротоари и чувањето на урбаната опрема се наша заедничка обврска.

Ние, службите задолжени за јавната чистота во Општина Велес и ЈКП Дервен ќе сториме се градот да биде чист и убав, а во ова потполно ќе успееме единствено со Ваша поддршка.

Ние ги метеме и миеме улиците, Вие погрижете се да останат чисти.

– Фрлајте го отпадот при прошетка во корпите поставени во пешачката зона – ние ќе ги испразниме.

– Доколку пушите цигари надвор од дома, отпушоците фрлајте ги во корпите за отпадоци, откако претходно сте ги изгаснале.

– Доколку шетате домашни миленици, соберете ги отпадоците што остануваат од нив.

– Отпадот од Вашите домаќинства изнесувајте го 2-3 часа пред утврдениот термин за собирање на отпадот, така ќе се спречи уличните кучиња и мачки да го растурат.

– Снегот и мразот во зимски услови на јавните површини ќе го исчистиме ние, Вие ќе го направите тоа пред Вашите домови.

– Градежниот шут не го фрлајте во контејнерите за смет – тие се наменети исклучиво за смет од домаќинствата. Однесете го на Депонијата за градежен шут.

– Приклучете се кон општинските акции за собирање на различни видови отпад.

– Селектирајте! Отпадот не е ѓубре туку ресурс.

Наша цел е да го подигнеме квалитетот на животот на граѓаните во општината.

Иднината или ќе биде зелена или ќе ја нема!

Нашата свест и совест никогаш не биле поважни!

ВИ БЛАГОДАРИМЕ ШТО ВОДИТЕ ГРИЖА ЗА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

ОПШТИНА ВЕЛЕС                                             ЈКП ДЕРВЕН тел. 043/233-768

Copyright © All rights reserved ЈКП ДЕРВЕН - ВЕЛЕС 1400 | Newsphere by AF themes.