ДОМА / Вести (Страна 38)

Вести

Реконструиран паркот пред СОУ Гимназија „Кочо Рацин“

Изминатата недела заврши реконструкцијата на зелената паркова површина пред СОУ „Гимназија Кочо Рацин”. Екипи на ЈКП „Дервен” интензивно работеа на негово уредување. Учениците како и граѓаните сега имаат уште едно ново пријатно место каде ќе можат да го поминуваат своето слободно време.Реконструкцијата предвидува оформување на нови патеки, целосно осветлување, поставување …

Повеќе »

Инвестициите на депонијата продолжуваат

Изминатиот период се изврши комплетно оградување на депонијата и поставување на систем за перење на возилата кои го транспортираат и одложуваат отпадот. Во 2015-та година заради воспоставување на системот за секундарна селекција на отпад од пакување, општинската комунална депонија имаше потреба од дополнително количество на електрична енергија. Потребите досега се …

Повеќе »

Собирање на габаритен отпад – 21.05.2011

Акцијата за собирање на габаритен отпад што започна минатата сабота, на 14.05.2011 година продолжува и оваа сабота, 21.05.2011 година. За потсетување, граѓаните ќе можат да го оставаат габаритниот отпад пред сопствените објекти (се разбира доколку просторот тоа го дозволува и тоа не го попречува сообраќајот), а во спротивен случај треба …

Повеќе »

Озеленување на градот

Деновиве РЕ Паркови и зеленило работи на хортикултурно уредување на повеќе локации во градот. Завршени се активностите во централното градско подрачје. Пред Основниот суд во постоечките жардињери се изврши дотур на земја, беше поставен систем за полевање и се засади зеленило и цветен расад. Кај „Јаворот“ хортукултурно беа уредени жардињерите …

Повеќе »

Акција за собирање на габаритен отпад

Општина Велес и ЈКП „Дервен“ организираат „Пролетна акција за собирање на габаритен отпад“. Акцијата започнува во сабота,  на 14.05.2011, а ќе се одвива во периодот од 8 до 18 часот секоја сабота во текот на месеците мај и јуни. Доколку има потреба, акцијата ќе продолжува и во ден недела. Оваа …

Повеќе »

Започнува Пилот проектот за далечинско отчитување на водомерите

ЈКП Дервен деновиве ќе започне со изведба на 1та фаза од Пилот проектот усвоен од страна на Управниот одбор на претпријатието за поставување на механизми за водомери со опција за далечинско отчитување на еден реон од градската водоводна мрежа. Доколку овој проект покаже успешни резултати, претпријатието ќе продолжи со неговата …

Повеќе »

Комуналците го исчистија Потокот

На 16.04.2011 заврши акцијата на РЕ Комунална хигиена при ЈКП Дервен за сезонско чистење на отворениот канал на ул. Јане Сандански, наречен „Потокот“ што започна на 13.04.2011, а што се спроведува повеќе пати годишно во согласност со Работната програма усвоена од страна на Советот на општина Велес.  Работните активности опфаќаа …

Повеќе »

РЕ Комунална хигиена го чисти „Потокот“

Денеска, на13.04.2011, РЕ Комунална хигиена започна со сезонската акција за чистење на отворениот канал на ул. Јане Сандански, наречен „Потокот“, што се спроведува повеќе пати годишно во согласност со Работната програма усвоена од страна на Советот на општина Велес.             Акцијата ќе трае три дена, а работните активности опфаќаат чистење …

Повеќе »

Започна 2та фаза од реконструкцијата на Градскиот парк

Оваа пролет во градскиот парк се врши првата поголема реконструкција по 60 години од неговото постоење. Откако беа отстранети старите, деградирани дрвја и неорганизирано зеленило од паркот и се изврши длабока обработка на земјиштето како подготовка за засадување, од денеска започна и 2та фаза од проектот. Работници од градежната компанија …

Повеќе »

ЈКП Дервен работи на реконструкција на Градскиот парк

Оваа пролет во Градскиот парк ќе се изврши првата поголема реконструкција и овој процес ќе има три фази. Првата фаза е веќе во тек. Се врши длабока обработка на почвата како припрема за пролетно садење и уредување на паркот. Поради влезот на тешка механизација и возила во паркот што ги …

Повеќе »